Tulevan joulun arkipyhäsuunnittelu

11.12.2015

Arkipyhä alentaan kaikissa työaikamuodoissa säännöllistä työaikaa. Pääsääntöisesti siitä saadaan ylimääräinen/ylimääräisiä vapaapäiviä samana päivänä kuin juhlapyhä on. Niissä työpaikoissa, joissa työskennellään jatkuvasti, on ryhdytty antamaan arkipyhälyhennyksiä kokonaisten ylimääräisten vapaapäivien sijaan minuutteina työaikajakson aikana. Tämä koetaan epätasa-arvoisena ja epäoikeudenmukaisena.

Lähelle tasapuolista kohtelua päästään, kun arkipyhästä saa kokonaisen vapaapäivän, vaikka sitä ei saakaan juuri kyseisenä pyhäpäivänä. Minuutteina annettu säännöllisen työajan lyhennys on kaikana tasapuolisuudesta. Säästöt eivät ole syitä, jotka oikeuttavat poikkeamaan tasapuolisen kohtelun velvollisuudesta.

Useat tehyläiset ovat joutuneet neuvotteluihin joulun ajan järjestelyistä. Tehyn kanta on ehdoton: ei yhdistettyjä jaksoja eikä neljän viikon jaksoja. Arkipyhäjakso ei oikeuta 4 viikon työaikajaksoon. Arkipyhäjaksoilla ei 24/7-yksiköissä ole sellaista toiminnan vaihtelua, joka edellyttää 4 viikon käyttöä. Viime jouluna isot ja pienet, peruskunnat ja kuntayhtymät pystyivät järjestämään toimintansa 3 viikon työaikajaksoissa.

Kun työnantajan pyytää neuvottelemaan tasoittumisjaksoista, voidaan silloin ehdottaa tuntien teettämistä vapaaehtoisesti ylityönä. Näin tunnit voidaan antaa myöhemmin aikahyvityksenä tai rahana tai niiden yhdistelmänä.

Yksi keino on tehdä paikallinen sopimus arkipyhälyhennyksen siirrosta. Silloin jouluna arkipyhän siirtämistä haluava tekisi vapaaehtoisesti säännöllisenä työaikana yhden tai useamman arkipyhän. Se nostaisi kyseisen jakson ylityörajaa arkipyhälyhennyksen verran. Samalla voidaan sopia, että työntekijä saisi arkipyhälyhennyksen sovitulla jaksolla kokonaisena vapaapäivänä, joka alentaa säännöllistä työaikaa ja ylityörajaa.

Maija Wilskman, edunvalvonta-asiantuntija, edunvalvontatoimiala